Produkt został dodany do koszyka
BAZA WIEDZY
Zwiększa wchłanianie wody podczas długotrwałego wysiłku fizycznego,...
Batony służą do uzupełnienia zasobów energii lub innych składników, których może zabraknąć lub mogą być w niedostatecznej ilości w czasie aktywności sportowej. Można je spożywać przed treningiem, a także w trakcie i końcowej fazie lub po, żeby odżywić organizm.
Batony w sposób prosty i szybki dostarczają różnych cukrów, które zamienione w energię pozwalają kontynuować obciążające i długotrwałe ćwiczenia fizyczne. Po spożyciu, cukry zawarte w batonach ulegają trawieniu i są wchłaniane w jelitach. Najszybciej wchłania się glukoza, która przekształca się w glikogen.
Glikogen gromadzi się w mięśniach i wątrobie. Zgromadzony w wątrobie utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Natomiast glikogen zgromadzony w mięśniach jest paliwem, które dostarcza energii, gdy mięśnie pracują. Zapasy glikogenu są zużywane podczas aktywności fizycznej. Nie każda jednak aktywność jest na tyle intensywna, żeby wykorzystać całkowicie zgromadzone rezerwy. Oznacza to, że możemy wybrać batony dopasowane do naszych potrzeb, na przykład bardziej lub mniej kaloryczne. Podstawą wyboru batonu powinno być własne zapotrzebowanie na energię.
Batony różnią się kalorycznością, ilością białka i zawartością tłuszczu. Kierując się składem batonów możemy je dopasować do naszych potrzeb. Ciężkie, długotrwałe i intensywne aktywności będą wymagały więcej energii i warto wybierać batony wysokokaloryczne.
Batony te sprawdzają się w czasie ciężkiego dłuższego treningu, gdy organizm potrzebuje najpierw węglowodanów szybko się wchłaniających, a w dalszej kolejności wolniej trawionych. Węglowodany proste dostarczają szybko energii, organizm może zacząć działać na pełnych obrotach. Choć węglowodany proste są zastrzykiem energii, to szybko się jednak wyczerpują. Organizm mając w zapasie węglowodany złożone zacznie z nich korzystać. Ich wchłanianie jest wolniejsze, rozciągnięte w czasie, a energii starczy na dłużej. Dlatego połączenie w batonach różnych węglowodanów jest bardzo dobrym korzystnym rozwiązaniem.
Podczas mniej obciążającego treningu możemy spożywać batony mniej kaloryczne. W ich składzie znajdziemy maltodekstrynę, która jest wielocukrem składającym się głównie z cząsteczek glukozy. Maltodekstryna jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka, bardzo szybko się wchłania, nie rozstraja żołądka i jest bardzo dobrze tolerowana.
Batony przeznaczone do spożywania podczas wysiłku, mają w składzie sód. To ważny elektrolit, który jest najbardziej tracony podczas wysiłku wraz z potem i dlatego zawsze wymaga uzupełnienia.
Batony o działaniu regenerującym są przeznaczone do spożycia w końcowej fazie aktywności fizycznej, a także bardzo przydatne po treningu, kiedy mięśnie są wyczerpane, pozbawione energii i muszą ją odzyskać. Dlatego po aktywności fizycznej należy także dostarczyć odpowiedniej dawki węglowodanów.
Jest to o tyle istotne, że gdy ich zabraknie, zapasy białkowe w mięśniach będą ulegały redukcji, czyli po prostu zaczną maleć. Mięśnie zaczną zużywać do produkcji energii aminokwasy pochodzące z białek. Odzyskanie energii jest priorytetem, więc mięśnie będą chciały odzyskać energię za wszelką cenę. Odpowiednia ilość węglowodanów zapobiega zużywaniu zapasów białkowych po zakończeniu treningu.
Aby jednak regeneracja zachodziła w optymalny sposób, batony energetyczne do spożycia po treningu, mają w swoim składzie większe ilości białka, żeby uzupełnić straty spowodowane aktywnością fizyczną. W czasie wysiłku fizycznego dochodzi do rozpadu białek i uszkodzenia mięśni. Dodatek białka pozwala szybko zacząć odbudowę mięśni i naprawić uszkodzenia.
Batony energetyczne nie tylko dostarczają energii, ale także chronią mięśnie i pozwalają szybko zregenerować obciążony organizm. Jednak nie powinny być spożywane w dużej ilości. Podczas treningów najlepiej je stosować na zmianę z innymi odżywkami, takimi jak żele czy napoje.
29362018
Dostępny4029679997110
Dostępny4029679520158
Dostępny4029679677128
Dostępny4029679370401
Dostępny4029679996175
Dostępny4029679675223
Dostępny4029679996403
Dostępny4029679997592
DostępnyPierwsze batony energetyczne były przeznaczone dla astronautów. Było to idealne rozwiązanie pozwalające dostarczyć energii i odżywić organizm w czasie wypraw kosmicznych.
Z czasem okazało się, że batony będące kombinacją tłuszczów, węglowodanów, minerałów, witamin i białka mogą być doskonałym produktem także dla sportowców. Batony energetyczne stały się szybko popularne także wśród innych osób prowadzących aktywny tryb życia.
Dzięki bogatemu i zrównoważonemu składowi mogły czasami z powodzeniem zastąpić posiłek, dostarczyć energii i zaspokoić głód podczas wycieczek, wędrówek, czy w pracy. Były poręczne, nie zajmowały dużo miejsca i można je było zawsze mieć przy sobie.
Pierwsze batony energetyczne dedykowane dla sportowców stworzyła firma PowerBar. Ich główną rolą było wspieranie organizmu podczas aktywności sportowej. Batony zdobyły bardzo szybko uznanie i wciąż cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.
Do dziś Powerbar, jak mało kto, ma bogatą ofertę batonów różniących się składem i smakiem. Doceniają to klienci, którzy mają w czym wybierać i z przyjemnością wracają po swoje ulubione produkty.
Węglowodany są najważniejszym składnikiem batonów. W czasie treningu węglowodany zaopatrują organizm w energię. Jest to możliwe dzięki glukozie dostarczanej do organizmu, która zamienia się w glikogen gromadzący się w mięśniach i wątrobie. Musi on być stale uzupełniany, żeby organizm miał siłę do codziennego funkcjonowania. Zapobiega także spalania białka, które jest potrzebne do odbudowy mięśni po wysiłku fizycznym.
Innymi ważnymi składnikami są tłuszcze i białko. Źródłem tłuszczy i białka w batonach energetycznych jest kakao i mleko. Składniki te znajdują się między innymi w polewie czekoladowej. Są one o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu są łatwiej trawione i mniej obciążają żołądek. Oprócz mleka i kakao, tłuszcze zawierają także migdały, orzechy, nasiona sezamu, kokos, len.
Zdrowe tłuszcze nie tylko pomagają nam zaspokoić głód, ale także pomagają zrównoważyć poziom cukru we krwi i zapobiegają spadkom energii. Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii. Białko to niezbędny składnik, który pomaga budować i naprawiać mięśnie.
Batony zawierają całe bogactwo składników dostarczających nie tylko białka, tłuszczów i węglowodanów, ale także minerałów i witamin. Są to suszone owoce, orzechy, miód, migdały, kakao. Wiele z tych roślinnych składników zawiera fitozwiązki, które służą jako przeciwutleniacze. Chronią przed stresem oksydacyjnym, który jest efektem nadmiernego wysiłku fizycznego, zapobiegają nowotworom i chorobom serca.
Migdały są kaloryczne, dostarczają więc dużo energii. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, sód i fosfor. Są także bogate w białko i błonnik.
Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne, takie jak potas, magnez, cynk, wapń, żelazo, sód, wapń, fosfor. Zawierają także witaminę E oraz witaminy z grupy B, mają dużo białka i błonnika. Orzechy są kaloryczne, zatem dostarczają dużo energii.
Błonnik ma liczne właściwości, między innymi oczyszcza organizm i stabilizuje poziom cukru.
Batony mogą zastąpić posiłek, gdy nic innego nie mamy pod ręką. Batony o dużej kaloryczności i z większą ilością białka doskonale pomogą nam przetrwać czas, kiedy nie mamy możliwości zjedzenia posiłku. Jeden baton o masie 100 g, zawierający od 300 do 400 kalorii i od 16 do 24 g białka może zastąpić dobrze zbilansowany posiłek, gdy nie mamy innej możliwości zaspokojenia głodu i dostarczenia energii potrzebnej w pracy czy podczas innej aktywności. Batonów jednak nie należy traktować jako stały element naszej diety. Jest to wyjście awaryjne, a nie sposób odżywiania.
Inaczej ma się sprawa, gdy uprawiamy sport i potrzebujemy wsparcia w postaci dużej dawki energii przed aktywnością, w czasie jej trwania, w końcowej fazie treningu, czy w regeneracji po jej zakończeniu. Tradycyjne posiłki w czasie treningu obciążają żołądek, a możliwość ich spożycia jest często bardzo trudna do zorganizowania, jak to ma miejsce podczas zawodów kolarskich czy maratonu. Baton możemy zawsze mieć przy sobie i spożyć w odpowiednim momencie, mając jednocześnie pewność, że dostarczy wszystkich składników potrzebnych na danym etapie aktywności fizycznej.
Copyright © 2019-2024 by Performance Group Poland sp. z o.o. All rights reserved.